ISBN

978-967-388-276-2

Kod Buku

TBBK 1395

Tarikh Terbit

Feb, 2017

Jumlah Muka Surat

102

Sinopsis

Prophet Yusuf Series 2 merupakan siri kedua kepada Prophet Adventures Series terbitan Telaga Biru Sdn Bhd. Buku ini merupakan kesinambungan daripada Prophet Yusuf Series 1 yang mengisahkan nasib Nabi Yusuf setelah ditinggalkan oleh adik-beradiknya di dalam perigi buta. Kemudian Nabi Yusuf ditemui kalifah dagang dan membesar menjadi pemuda yang sangat kacak. Akibat satu peristiwa baginda dipenjarakan. Turutan cerita ini dikisahkan dengan begitu menarik melalui gambaran yang berwarna-warni bagi memudahkan pemahaman pembaca. Pengajaran yang diterapkan dalam penceritaan ini juga mampu mendidik jiwa kanak-kanak agar mencintai Al-Quran dan Sunnah.

Kelebihan 1

Penceritaan sirah Nabi Yusuf dengan kaedah yang menarik melalui terjemahan surah Yusuf yang mudah dan ringkas bagi memudahkan pemahaman pembaca.

Kelebihan 2

Disertakan dengan aktiviti menarik yang boleh merangsang minda dan menarik minat kanak-kanak melalui aktiviti mewarna, kuiz uji minda dan sebagainya.

Kelebihan 3

Membantu meningkatan kemahiran komunikasi, kemahiran mendengar dan berfikir serta menambah perbendaharaan kata bahasa Arab.

Kelebihan 4

Gaya persembahan buku yang menarik, berwarna penuh, ringkas dan mudah difahami.