ISBN

978-967-388-349-3

Kod Buku

TBBK 1431

Tarikh Terbit

Dec, 2017

Jumlah Muka Surat

224

Sinopsis

SEHEBAT MEREKA - Selain menghikayatkan kisah-kisah generasi salafusshalih yang diolah dengan bahasa yang segar dan hidup, buku ini turut menampilkan kisah tokoh-tokoh moden yang menghiasi sejarah awal abad ke-20 dan abad ke-21. Pemilihan tokoh-tokoh ini pula sangat rencam. Daripada tokoh pemikir, pendakwah, tokoh gerakan kebangkitan Islam dalam politik dan pendidikan hinggalah kepada penulis al-Quran.

Kelebihan 1

Memperkenalkan lebih 50 insan terbaik sepanjang zaman dari pelbagai generasi bermula dari generasi sahabat sehingga zaman moden yang rugi sekali andai tidak dikenali.

Kelebihan 2

Disertakan banyak infografik menarik antaranya dalam bentuk garis masa (timeline) dan carta hubungan tentang tokoh yang diangkat. Hampir tiada buku biografi tokoh seumpama di pasaran.

Kelebihan 3

Banyak tokoh yang diangkat pula tidak sebegitu masyhur bagi masyarakat awam di Malaysia namun sangat terkenal dalam lipatan sejarah Islam. Maka hal ini menjadikan buku ini lebih patut dibaca.

Kelebihan 4

Bukan sekadar memaparkan fakta sejarah, penulis mempersembahkan analisis yang kreatif dan kritis tentang setiap tokoh. Lalu menjadikan buku ini lebih berkesan mencetuskan inpirasi dan motivasi pembaca agar menjadi sehebat tokoh yang diangkat. Demikian intipati di sebalik tajuk “Sehebat Mereka”.

Review/Pertanyaan buku