Bak Raja Tak Berbaju

Nombor Isu:

83

Tarikh Terbit:

Sep, 2015

Jumlah Muka Surat:

104

Harga:

RM10.00

Sinopsis

Apabila kita mula terasa terlalu ingin dipuji. Apabila yang kita mahu dengar hanyalah kata yang sedap- sedap sahaja, lebih-lebih lagi atas kedudukan kita sebagai pemimpin atau ketua dalam sesuatu organisasi atau masyarakat, dan ditambah pula kehadiran pembantu yang kaki ampu, maka ambillah iktibar daripada kisah raja tanpa baju.

Cerita pendek turun-temurun ini telah kita dengar sejak di bangku sekolah rendah lagi. Memang sudah lama, namun iktibarnya tetap relevan dan signifikan sepanjang masa. Pengajaran daripada cerita ini sangat penting buat para pemimpin. Menurut Rasulullah s.a.w. setiap kita ialah pemimpin, justeru cerita ini sangat perlu diambil iktibarnya oleh setiap individu.

Selalunya pemimpin yang gila puji akan dikelilingi oleh pembantu yang kaki ampu. Dia terkeliru antara ampu dengan setia. Kaki ampu menipu. Sedangkan orang setia berpegang kepada prinsip yang benar. Setia pada kebenaran itulah setia yang sebenar. Manakala kaki ampu hanya dahagakan pangkat dan kedudukan.

Jika setiap teguran dan kritikan terus dicap sebagai ‘menderhaka’ maka para pemimpin akan kehilangan orang setia yang tidak suka bermuka-muka. Sedangkan sejarah kepimpinan yang berjaya dalam kalangan para rasul dan Khulafa’ al-Rasyidin semuanya mengamalkan sikap terbuka kepada teguran.

Apabila orang yang jujur mula meninggalkan pemimpin maka yang tinggal hanyalah pengampu yang bukan membantu tetapi ‘membuntu’. Nasihat dan pandangan pengampu bukan berdasarkan realiti sebenar tetapi lebih didorong untuk menjaga kepentingan peribadi. Akibatnya, berlakulah seperti yang dikatakan pepatah ‘harap sokong, sokong yang membawa rebah’ atau ‘harapkan pegar, pegar makan padi.”

Ya, yang pastinya dunia kepimpinan menagih kejujuran persis kanak- kanak jujur dalam cerita Raja Tidak Berbaju ini untuk dimurnikan semula. Mereka yang tidak bergantung hidup kepada pemimpin sahaja yang dapat menyuarakan kebenaran tanpa takut dan segan silu. Menegur bukan kerana benci, tetapi kerana sayang.

Harga kejujuran sangat mahal. Namun itu sangat perlu untuk menjaga kehormatan ‘raja’ agar tidak muncul di hadapan pengikut dengan tidak berbaju. Juga, agar orang bawahan tidak berterusan menderita akibat penindasan para pembantu yang terus mengampu!

Pahrol Mohamad Juoi

Isu-isu bulan ini

Alkisah Raja Tak Berbaju

Alkisah pada suatu masa dahulu, ada seorang raja. Hidupnya mewah dan senang lenang. Baginda mewarisi kerajaan yang makmur daripada raja sebelumnya. Apa yang dibimbangkan baginda sehari-hari, “baju apa pula nak dipakai selepas ini ya?”. Setiap hari mesti ada pakaian mewah baharu untuk dicuba dan diperagakan. Si raja suka rakyat memuji kecantikan pakaian baginda. Si raja suka raja dan penasihat- penasihatnya memuji ketinggian rasa baginda dalam berpakaian

Raja Tanpa Baju Kerana Gila Ampu

Apabila kita mula terasa terlalu ingin dipuji. Apabila yang kita mahu dengar hanyalah kata yang sedap-sedap sahaja, lebih-lebih lagi atas kedudukan kita sebagai pemimpin atau ketua dalam sesuatu organisasi atau masyarakat, dan ditambah pula kehadiran pembantu yang kaki ampu, maka ambillah iktibar daripada kisah raja tanpa batu.

 

Jangan-Jangan Kita Si Raja Tak Berbaju

“Saya dah 20 tahun mengajar!” “awak orang muda, apa tahu?” “Siapa dia orang baru di sini nak kata orang lama buat kerja salah?” Macam pernah sahaja kata-kata seumpama meluncur keluar daripada lidah kita. Kata-kata di atas jika tidak kena tempatnya, itulah ujub!

 

Bidadari Bukan Duri Buat Suami

Siapa yang tidak teruja dengan kecantikan fizikal baik lelaki mahupun wanita? Terlalu ramai wanita mahupun lelaki yang membelanjakan puluhan ribu ringgit demi kelihatan anggun dan elegan pada pandangan manusia. Tetapi jika bercantik-cantik untuk pasangan sudah tentu tiada masalah.

Promo